READY, SET & KLFW 2019

Berlangsung dari 21 sehingga 25 Ogos, Kuala Lumpur Fashion Week Ready To Wear 2019 kembali dengan pementasan koleksi sarat kreativiti daripada 80 pereka dan label fesyen lokal.

 

Buat kali ke-7, Kuala Lumpur Fashion Week Ready To Wear 2019 (KLFW 2019) akan kembali menggegarkan pentas fesyen paling hangat yang akan berlangsung dari 21 sehingga 25 Ogos 2019. Hub fesyen Kuala Lumpur, Pavilion KL sekali lagi bakal menjadi saksi kepada pementasan lebih 80 koleksi sedia pakai daripada pereka dan label fesyen lokal dengan kreativiti masing-masing.

Saban tahun, KLFW 2019 akan menyaksikan kehadiran lebih 150,000 tetamu dan peminat fesyen dalam lima hari pementasan koleksi sedia pakai untuk musim bunga/panas 2020. Antara nama-nama besar akan menyerikan pentas tahun ini termasuklah Alia Bastamam, Rizman Ruzaini, Fiziwoo, Syomirizwa Gupta, Afiq M, Innai Red, Nurita Harith, Ezzati Amira, Jovian Mandagie dan MimpiKita.

 

Bersempena dengan bulan kemerdekaan, pameran tekstil Malaysia akan diadakan di bawah inisiatif KLFW sendiri untuk memartabatkan khazanah negara. Objektif pameran ini adalah untuk memberi kesedaran dalam menghargai seni fabrikasi tempatan yang mempunyai keunikan tersendiri. Peminat fesyen boleh menyaksikan fabrik ikonik seperti Tenun Pahang Diraja, Royal Terengganu Songket dan Batik Kelantan oleh Yanas bermula 10 hingga 25 Ogos di Pavilion KL.

3 of 5
Use your ← → (arrow) keys to browse

 

Seni fabrikasi batik akan diraikan dengan pelancaran Fashion Forward Batik Malaysia yang akan memberikan pendedahan kepada batik Malaysia. Misi kali ini untuk mengumpulkan pengusaha batik tempatan bersama peminat batik sendiri dari seluruh negara untuk mengangkat martabat batik.

 

Kraftangan akan bekerjsama dengan dua pereka batik dan empat pereka muda untuk menghasilkan koleksi yang moden dan kontemporari untuk dipentaskan. KLFW adalah platform terbaik buat pereka dan label fesyen lokal untuk mempamerkan seni kreativiti dalam penghasilan koleksi sedia pakai, lantas bersedia untuk mencipta nama dan bersaing di pentas fesyen antarabangsa. Dan sudah pasti, KLFW 2019 akan meletakan Kuala Lumpur sebagai destinasi fesyen utama di Asia Tenggara dan dunia satu hari nanti.

Artikel Berkaitan

Share via
Copy link