Aksesori Hangat! Choker Ala 90-an

Oleh : Khairul Abidin

 

 

shutterstock_310031753

Gambar : shutterstock

 

Kalau mahu dipilih satu aksesori paling hangat sejak awal tahun ini, pastinya choker berada di antara kedudukan paling atas. Jika masih ingat lagi, di era 90-an, choker tatu antara yang paling banyak dipakai.

 

Sporty Spice

 

Diperbuat menggunakan tali tangsi, ia direka bersilang-silang dan bila di pakai mencipta efek bagaikan tatu. Tidak sekadar di leher, aksesori yang sama turut dipakai pada lengan, efeknya bagaikan tatu seperti gaya Melanie C atau Sporty Spice.

 

Drew Barrymore

 

Gaya choker baldu turut popular (seperti yang digayakan Drew Barrymore ini). Pemilihan choker baldu lebih elegan dan sofistikated berbanding choker plastik atau tangsi.

 

Kini trend chocker kembali hangat. Ia menjadi pilihan ramai selebriti muda ternama. Secara peribadinya saya berasakan gaya choker membuat penampilan tampak lebih seksi, lebih-lebih lagi jika kamu mempunyai bentuk leher yang jinjang dan punya tulang selangka (collar bone) yang menonjol.

 

Jom tengok gaya choker selebriti ternama.

 

 

Kendall Jenner

Kendall menggayakan dua lapis chocker dalam dua material berbeza. Choker dalam material besi atau perak dibiarkan sedikit longgar.

 

 

Emily Ratajkowski

Emily Ratajkowski memilih gaya choker yang lebih santai pabila dia sekadar melilit reben atau kain hitam pada lehernya. Lebih santai, lebih relaks.

 

Gigi Hadid

Gigi Hadid memilih choker halus berserta loket halus pada bahagian hadapan sebagai peneman kepada topinya.

 

 

Taylor Swift 1

Bintang yang sedang hangat dengan kontroversi cintanya, Taylor Swift turut mahu mengikut trend ini. Dia dilihat menggayakan choker ke karpet merah BMI.

Share via
Copy link