Pereka Fesyen Legenda, Emanuel Ungaro Meninggal Dunia

Sebelum tahun 2019 menutup tirai, dunia fesyen menerima satu khabar duka. Pereka fesyen terkenal kelahiran Perancis, Emanuel Ungaro, menghembuskan nafas terakhir dua hari di Paris pada usia pada usia 86 tahun. Pemergian Ungaro dikongsikan menerusi akaun Instagram rasmi @emanuelungaroparis pada Ahad.

 

 

View this post on Instagram

 

La Maison qu’il a fondée en 1965 et qui porte toujours son nom pleure aujourd’ hui ce Couturier au talent immense.Il restera dans nos mémoires comme le Maitre de la sensualité, de la couleur et de la flamboyance.

A post shared by emanuel ungaro (@emanuelungaroparis) on

Ungaro mengasaskan label fesyennya sendiri pada tahun 1965 selepas menjalani latihan dibawah seliaan Cristobal Balenciaga. Bagaimanapun pada tahun 2005, Ungaro menjual jenama fesyennya itu kepada usahawan internet Asim Abdullah dan ia dijual pada harga US$84 juta.

Sebaik Ungaro meninggalkan jenamanya itu, kerusi pengarah kreatif diambil alih oleh beberapa pereka termasuklah Esteban Cortazar. Empat tahun selepas penjualan syarikatnya itu, bintang kontroversi, Lindsay Lohan dilantik sebagai pengarah artistik dan Lohan meninggalkan label yang terkenal dengan himpunan warna-warna bold itu setahun kemudian.

Sejak menjual perniagaannya, kelibat Ungaro seakan lenyap terus dari radar dunia fesyen. Dia berkahwin dengan Laura Bernabei pada tahun 1988 dan dikurniakan seorang anak perempuan. Namun sehingga ke hari ini dia tidak berkongsi bilakah tarikh sebenar anaknya itu dilahirkan.

Selamat jalan Emanuel Ungaro.

Share via
Copy link