10 Bandar Yang Berkemungkinan Boleh Ditenggelami Air Tidak Lama Lagi

Beberapa bandar utama di dunia semakin dan ada kemungkinan akan tenggelam dek kerana akibat perubahan iklim dan peningkatan paras air laut.

 

Gambar :Shutterstock

 

Suhu global dan paras laut semakin meningkat. Kota yang berada di pinggir pantai rendah kian mengalami bencana banjir dan usaha-usaha mencari solusi mengelakkan air pasang di persisiran pantai memasuki kota giat dilakukan.

 

Sesetengah bandar kian ditenggelami air dek kerana peningkatan paras air laut secara perlahan-lahan di pinggir pantai, sementara kota lain banjir disebabkan mengepam air bawah tanah secara berlebihan yang menjadikan perubahan pada tekanan dan isipadu yang menyebabkan tanah mula tenggelam.

 

Di sini EH! himpunkan 10 bandar yang kian tenggelam dan berisiko untuk lenyap pada satu hari nanti.

5 of 10
Use your ← → (arrow) keys to browse

Virginia Beach, Virginia

 

 

Virginia Beach dilaporkan adalah salah satu pantai yang mempunyai kadar peningkatan paras air laut paling cepat di East Coast, menjadi faktor kepada peningkatan paras air serta tanah yang ditenggelami air. National Oceanic dan Atmospheric Administration menganggarkan Virginia Beach boleh mengalami lebih 12 kaki peningkatan paras laut pada tahun 2100.

Share via
Copy link