10 Bandar Yang Berkemungkinan Boleh Ditenggelami Air Tidak Lama Lagi

Beberapa bandar utama di dunia semakin dan ada kemungkinan akan tenggelam dek kerana akibat perubahan iklim dan peningkatan paras air laut.

 

Gambar :Shutterstock

 

Suhu global dan paras laut semakin meningkat. Kota yang berada di pinggir pantai rendah kian mengalami bencana banjir dan usaha-usaha mencari solusi mengelakkan air pasang di persisiran pantai memasuki kota giat dilakukan.

 

Sesetengah bandar kian ditenggelami air dek kerana peningkatan paras air laut secara perlahan-lahan di pinggir pantai, sementara kota lain banjir disebabkan mengepam air bawah tanah secara berlebihan yang menjadikan perubahan pada tekanan dan isipadu yang menyebabkan tanah mula tenggelam.

 

Di sini EH! himpunkan 10 bandar yang kian tenggelam dan berisiko untuk lenyap pada satu hari nanti.

7 of 10
Use your ← → (arrow) keys to browse

New Orleans, Louisiana

 

 

Sebahagian kawasan New Orleans semakin tenggelam pada kadar 2 inci setiap tahun dan ia berisiko untuk berada di bawah paras air pada tahun 2100, menurut kajian NASA 2016. Beberapa daerah di New Orleans juga berada 15 kaki di bawah paras laut dan lokasinya yang berada di atas sebuah sungai delta meningkatkan lagi masalahnya yang tededah pada peningkatan paras air laut dan banjir.

Share via
Copy link