10 Wanita Perkasa Yang Berjaya Mengubah Dunia Patut Anda Contohi

Sempena Hari Wanita Antarabangsa pada bulan Mac ini, EH! senaraikan 10 wanita yang berjaya memadam stereotaip tentang wanita itu lemah, dari bidang seni ke ahli kerabat Diraja.

 

 

Gambar :Google

 

Biarpun hari Wanita Antarabangsa hanya bertarikh pada 8 Mac, namun 10 wanita ini membuktikan yang mana tidak kira hari apa sahaja, setiap masa baik untuk menyambut keperkasaan wanita selama beberapa tahun ini.

 

Lihat himpunan 10 wanita yang digelar 'leader' dan berjaya mengubah dunia ini di bawah.

3 of 10
Use your ← → (arrow) keys to browse

Malala Yousafzai

 

 

Yousafzai yang dianugerahkan dengan Nobel Peace Price pada tahun 2014 selepas berjaya mengharungi serangan pengganas, yang kini berusia 21 tahun dan belajar di Oxford. Namun ketika ada masa yang terluang, dia muncul di dalam rancangan David Letterman di Netflix. “My Next Guest Needs No Introduction,” mengejutkan ramai pabila dia menerangkan yang dia memaafkan pengganas tersebut dan kini sedang menulis buku ketiganya, berjudul ‘We Are Displaced: My Journey and Stories from Refugee Girls Around The World’ yang mana diterbitkan pada Januari lalu. “Saya memaafkan mereka kerana ia adalah balas dendam yang terbaik saya pilih,” katanya kepada di rancangan Letterman itu.

Artikel Berkaitan

Share via
Copy link