18 Fakta Tentang Bumi Yang Anda Patut Hadam

Sejak kebelakangan ini kecoh di media sosial serta laman internet tentang isu seseorang individu mempersoalkan bentuk bumi yang kita semua diami serta menimbulkan kepercayaan tentang flat earth. Tidak hanya mewujudkan persoalan sebegitu, malah turut mencabar angkasawan Malaysia pertama yang naik ke angkasa International Space Station menaiki Soyuz TMA-11 dengan ekspedisi seramai 16 krew pada 10 Oktober 2007, Datuk Dr. Sheikh Muszafar Shukor untuk bersumpah bahawa bumi ini berbentuk sfera.

 

Gambar : Shutterstock

 

Bumi adalah rumah buat kita semua sekalian manusia yang berbilang bangsa dan agama, tumbuhan, haiwan dan segalanya tentang ciptaan yang Maha Pencipta dan di mana kita semua dihidupkan.

 

Tetapi adakah anda benar tahu tentang bumi? EH! kongsi 25 fakta berkaitan bumi yang anda patut tahu untuk menambah lebih pengetahuan sekaligus ia baik untuk menambah IQ level kanak-kanak.

14 of 20
Use your ← → (arrow) keys to browse

14. Atmosfera Bumi

Atmosfera bumi terdiri daripada gas semula jadi seperti 78 peratus nitrogen, 21 peratus oksigen, 0.04 peratus karbon dioksida, 0.93 peratus argon dan gas lain seperti helium, hidrogen, neon dan juga wap air.

Artikel Berkaitan

Share via
Copy link