Fenomena Polar Vortex Di Amerika Syarikat, 23 Gambar Ini Buktikan Cuaca Sejuk Melampau Di Sana Lebih Dari Antartika

Sebahagian kawasan di benua Amerika Syarikat telah mengalami cuaca sejuk ekstrem berikutan memasuki musim sejuk di sana yang dipanggil Polar Vortex. Melihat pada gambar-gambar ini mampu membuatkan anda turut merasakan kesejukannya.

 

Gambar : Sumber Google

 

Perubahan cuaca ekstrem yang melanda bumi kita sekarang ini dilihat seakan menjadi-jadi. Dengan laporan yang sebelum ini kita lihat apabila Australia mengalami gelombang haba dan sekarang ini, pada hujung spekctrum bertentangan mengalami fenonema Polar Vortex (cuaca sejuk melampau) di Midwestern Amerika Syarikat.

 

Polar Vortex merupakan satu band angin kencang, tinggi di atmosfera yang membuatkan udara sejuk ekstrem terperangkap di sekitar daerah Arctic dan menyebabkan suhu sekitar menjadi di bawah paras 0. Ada kala, seperti tahun ini, ia boleh berganjak ke arah selatan, tidak seperti kebiasaan dan ia berlaku di kawasan tinggi populasi di Utara Amerika.

 

Chicago dikatakan menjadi kawasan yang paling sejuk, sementara angin kencang berlokasi di Lake Michigan yang membawa angin sejuk beku ke suhu paling rendah dalam sejarah.

 

Sementara pihak berkuasa di sana mengeluarkan arahan kepada penduduk di sana untuk sentiasa berada di dalam rumah, ada juga di antara penduduk yang mengambil peluang ini untuk tampil berani dalam suhu paling sejuk ini dengan mengambil gambar yang sekaligus membuktikan apakah kesan vortex tersebut ke atas kehidupan harian mereka. Dari exploding toilet ke rambut mengeras, himpunan gambar ini mampu buatkan anda turut merasakan kesejukannya.

11 of 23
Use your ← → (arrow) keys to browse

11. Seorang individu memaparkan keadaan bulu mata serta bulu roma di wajahnya yang membeku

Artikel Berkaitan

Share via
Copy link