Identiti Bisnes Lokal : Imitasi Atau Inspirasi

Teks : Julia Azman

 

Tiada batasan malah tiada garisan penamat. Gelaran ‘Express Millionaire’ penyebab jalan pintas menjadi pilihan.

 

Gambar : 123rf

 

Gejala ciplak, tiru atau plagiarism terus berleluasa walaupun segala usaha badan kerajaan atau badan bukan kerajaan cuba membasmi namun masih kekal aktif. Sama ada ia satu kebetulan atau sekadar strategi pemasaran. Tidak dinafikan setiap apa yang diterbitkan atau dihasilkan banyak membantu dalam mengukuhkan ekonomi negara. Persekitaran yang dilihat sihat telahpun dicemari oleh golongan yang mengambil kesempatan secara rakus demi kepentingan diri sendiri. Mungkin bagi kelompok ini mereka hanya mengambil ia sebagai sumber inspirasi bagi barangan atau jenama yang ingin dikeluarkan namun secara mata kasar ianya adalah bersifat imitasi, menceduk idea asal dan tidak diolah hingga ia seakan sama dengan barangan asal.

 

Seperti kes yang berlaku di China sekitar tahun 2017, sebuah syarikat sukan tempatan China yang melabelkan jenamanya sebagai ‘Uncle Martian’ telah disaman oleh pengeluar barangan sukan terkemuka Under Armour gara-gara label jenama dan rekaan kasut sniker ditiru bulat-bulat. Disebabkan kesalahan besar itu, syarikat Uncle Martian ini terpaksa membayar saman dengan nilai $300,000. Itu bukanlah kes pertama yang berlaku di China kerana negara sebesar China sememangnya terkenal dalam isu menciplak hak cipta hingga ke peringkat antarabangsa.

 

Dari dunia fesyen, kecantikan, teknologi atau karya seni semuanya tidak terkecuali dalam menghadapi isu hak cipta diciplak. Walaupun peratusan berlaku di Malaysia tidaklah sehebat di luar negara namun ia sesuatu perkara yang agak merisaukan terutama bagi pembentukan sahsiah anak belia yang ingin berjinak dalam dunia perniagaan. Disebalik kekusutan ini, ada jalan penyelesaian dalam membantu kita untuk menjaga kepentingan harta intelek yakni menerusi Jabatan Harta Intelek Malaysia (MyIPO).

 

SYARAT-SYARAT BAGI PERLINDUNGAN HAK INTELEK MENERUSI MYIPO  

5 of 5
Use your ← → (arrow) keys to browse
  1. Perlindungan Petunjuk Geogarafi
  • Ianya terhad terhadap negara yang berdaftar. Jika ianya didaftar di dalam Malaysia dan hanya berkuatkuasa dalam negara dan jika di luar negara perlu didaftar di negara berkenaan
  • Tempoh perlindungan petunjuk Geografi adalah selama 10 tahun dari tarikh pemfailan.
  • Tidak boleh didaftar secara pemilikan persendirian kerana ia berkonsep pemilikan bersama bagi pengeluar yang menjalankan aktiviti dalam kawasan geografi.
  • Hanya boleh digunapakai bagi barangan keluaran semulajadi, hasil kraftangan dan makanan

 

 

Artikel Berkaitan

Share via
Copy link