Selangkah Lebih Positif & Sihat #JUSTDOIT

 

Walaupun sudah dalam pertengahan Mac, masih belum terlambat lagi untuk anda kecapi gaya hidup yang sihat dan positif untuk tahun 2020. Ini bukan bermaksud dengan mengamalkan aktiviti sihat sahaja tetapi melahirkan nilai positif dalam gaya hidup harian juga cara kita berfikir.

Benar, perubahan itu bukan boleh tejadi hanya dalam satu malam, ia memerlukan dedikasi dan kerja kuat. Ia bukan lah sesuatu perkara yang mudah, kekal komited dengan gaya hidup sihat memerlukan anda mencubanya sedikit demi sedikit untuk anda capai matlamat yang diletakkan and its going to be worth it! Kami percaya anda sudah cuba pelbagai jenis cara dan oleh itu EH! ingin senaraikan cara baharu yang munkin berhasil kali ini.

 

1# UBAH CARA ANDA BERFIKIR

Memulakan gaya hidup sihat tidaklah bermaksud anda perlu melakukan aktiviti sihat keesokan harinya, tetapi dengan setkan minda anda untuk menentukan jalan untuk anda kecapi matlamat anda. The challenge is in believing that you can!

This is the time to get real, pertama lihat bagaimana emosi dan kelakuan anda hari ini menjejaskan kesihatan anda. Are you feeding something besides your hunger like your feelings? Periksa diri anda, jika anda punyai tingkah laku yang merosakkan diri, inilah masanya untuk menghentikannya. Pertama dengan mengurangkan diri anda dari pikiran negatif dan hindari dari apa yang menyebabkannya. Mulakan dengan membuat jurnal, tulis sesuatu yang asyik bermain dan menganggu minda anda, mungkin ini cara permulaan untuk meningkatkan harga diri dan keyakinan agar anda dapat capai matlamat anda.

 

 

#2 JADI REALISTIK DENGAN MATLAMAT ANDA

Bila anda sudah ada azam itu, nilaikannya semula, break it down dan tulis semula. Untuk mengubah sesuatu dengan tetap anda perlukan short-term dan long-term goals, hasilkannya dan menulis semula supaya anda boleh lihat rancangan yang anda ingin kendalikan ini boleh dicapai.

Sama ada anda ingin memulakan rejim senaman secara harian,  menguasai langkah senaman baru setiap minggu , atau mencuba resepi sihat untuk dimasak setiap hari, make it specific, matlamat realistik ini akan membantu anda untuk lihat semula perkembangannya dan buat anda lebih bermotivasi untuk meneruskan aktiviti sihat ini. If you success, then reward yourself! kunjungsi spa untuk dapatkan urutan yang melegakan, atau beli kasut sukan Nike baharu, cara ini bakal buat anda ingin terus lakukan dan kecapinya.

 

#3 SETKAN SUPPORT SYSTEM ANDA

You are responsible to your own success tetapi anda juga perlu sokongan dari kawan atau keluarga anda juga kan? Inilah kepentingannya dalam menghasilkan healthy support system. Kongsikan matlamat anda ini dan bagaimana anda ingin kecapinya. Kongsikan apa jenis makanan yang anda sedang ambil dan sudah berhentikan dan begitu juga dengan jadual senaman anda. Dengan cara ini mereka akan fahami bertapa pentingnya perubahan ini buat anda dan membuatkan mereka mahu meyokong anda.

 

 

#4 START MOVING!

Pertama, restock peti sejuk dan pantri anda dengan makanan sihat, Make a room buat makanan bernutrisi, buah-buahan dan sayuran, ini bakal buat anda lebih bersemangat untuk memulakan pagi anda dengan mengamalkan pemakanan dan gaya hidup sihat.

Kedua senaman benar boleh membakat lemak dan kalori dalam tubuh, mungkin ini masanya untuk anda terokai cara senaman yang efektif dan sesuai buat anda. Bukan itu sahaja, dengan membabitkan diri anda dalam program larian marathon dan aktiviti sihat bersama rakan dan keluarga juga turut beri rasa positif . Ini secara tidak langsung bakal meningkatkan mobiliti, kekuatan dan stamina anda.

 

 

Meniliti hal tersebut, EH! baru-baru ini telah mencuba kasut Nike React Infinity Run baharu yang dicipta untuk mengurangkan potensi anda untuk cedera semasa melakukan senaman dan program larian. Kasut berteknolgi tinggi ini diperkuasai dengan dua perkara, pertama adalah kombinasi biomechanical efficiency dan tapak kusyen yang cukup selesa . Kedua pula adalah penyelesaian demokratik buat kestabilan dan rekaan motion-control yang terkini.

Memakai kasut ini semasa berjalan dan bersukan benar beri rasa yang selesa. Kusyen pada tapak kasut benar memberi ‘bouce’ untuk anda maju kehadapan, dan berjalan dengannya tidak terasa terlalu penat. In fact, kajian yang dijalankan oleh British Columbia Sports Medicine Reseach Foundation (BCSMRF) telah mengkaji 226 peserta lari yang menggunakan kasut baharu ini 52% dari peserta tersebut tidak mendapat kecederaan dari rasa sakit di lutut dan kaki.

The Nike React Infinity Run kini boleh dimiliki di Nike.com dan butik berhampiran anda pada harga RM649. #NIKE #TEAMNIKE.

 

 

Share via
Copy link