Selebriti Dedah Kesan Penggunaan Gajet Tanpa Kawalan Kepada Kanak-Kanak

Gambar: telegraph.co.uk

 

Penggunaan gajet dalam kalangan kanak-kanak kini dikatakan semakin hari semakin menjadi-jadi bagai tiada penghujungnya.

 

Arus peredaran teknologi kini juga seolah memaksa kedua ibu bapa menjadikan gajet sebagai pengganti rakan karib kepada kanak-kanak, asalkan mereka boleh duduk diam, itu sudah memadai.

 

Tidak dinafikan wujud seglintir ibu bapa yang memberikan gajet kepada anak mereka bagi menenangkan cahaya mata mereka dari terus menangis, namun perkara tersebut seperti menjadi rutin kebiasaan buat ibu bapa moden kini sehingga menjejaskan proses tumbesaran mental kanak-kanak tersebut.

 

Lebih membimbangkan, semua ini merujuk kepada satu fenomena generasi baharu, seperti kecanduan internet dan gajet sehingga ada yang melabelkannya bagai kokain elektronik, heroin digital dan sebagainya.

 

Perkara tersebut turut disuarakan pelakon dan usahawan terkemuka, Wawa Zainal menerusi perkongsian yang dimuat naik di laman Instagram miliknya.

 

 

Ralat dengan tindakannya dahulu, Wawa akui masalah pertuturan yang dihadapi anak sulungnya, Ahmad Fakharuddin Attar berlaku akibat pendedahan kepada gajet tanpa kawalan.

 

Menurut Wawa, beliau turut membawa anaknya bertemu pakar terapi susulan masalah berkenaan, malah tetap bersyukur kerana temui beberapa solusi dan peningkatan dalam pertuturan seharian kanak-kanak berkenaan.

 

Wawa atau nama sebenarnya, Nur Hawa Zainal Abidin menyarankan ibu bapa kini untuk meluangkan lebih masa bersama anak-anak serta mengurangkan penggunaan gajet terhadap mereka.

 

Tambahnya lagi, beliau turut menyatakan kebimbangannya terhadap perkembangan kanak-kanak berusia 6 tahun itu yang kini difahamkan bakal ke alam persekolahan dan menduduki tahun satu pada tahun hadapan.

 

View this post on Instagram

ramai yg tanya perkembangan attar mcm mana. alhamdulillah ada perubahan.. tahun depan da masuk darjah 1😭😭 risau nya haritu kitorang daftar dia darjah 1.. then rupanya sekolah tu kena exam dlu .. so antara lepas ke tak la masok sekolah tu..i & aeril telan ayaq liur jugak la sbb dan dan teacher bagi exam paper pada attar. jenguk soalan dia boleh tahan susah la utk budak 6tahun🙈dlm hati susah nya soalan ni utk attar. mesti gagal🤒 xsmpi 30minit attar keluar dari bilik exam tu and teacher bagitahu attar lulus and dpt markah 35 out of 40.. kira high score jugak.. alhamdulillah .. lega nya . walaupun attar tak lancar sgt becakap tapi dia sejenis cepat tangkap kalau kita ajar.. tapi tu la attar ni sejenis yg kejap2 je belajar lepastu bosan😅 tapi xpela kita slow2 kayuh ye attar. mama tahu attar budak yg bijak❤️❤️

A post shared by Wawa Zainal ™️ (@w4w4_zainal) on

 

Secara am, perkembangan teknologi digital adalah sesuatu yang besar pengaruhnya. Mahu atau tidak ia harus diterima jika tidak mahu ketinggalan, namun perlu berpada-pada dan tahu di mana kelebihan dan kekurangan pendedahan gajet kepada kanak-kanak kini.

 

Hal ini kerana, andai tidak dibendung sebaik mungkin perkara ini mampu menjejaskan perkembangan bahasa, skil membaca dan ingatan memori jangka pendek selain memnggangu tabiat tidur dan tumpuan mereka apabila meningkat dewasa.

 

 

 

 

Artikel Berkaitan

Share via
Copy link