Healthy Inside, Fresh Outside!

FOTOGRAFI : XIANG / TEKS, PENYELARAS & KONSEP : AZLIANY MOHAMAD / ARAHAN SENI : KHAIRANI RAMLI

Dari Kiri : Sunday Riley Tidal Brightening Enzyme Water Cream 50ml RM269, Chanel Le Lift Crème Riche RM533, Fresh Lotus Youth Preserve Dream Face Cream Super Lotus Night Recovery RM250

 

Pepatah ada mengatakan bahawa anda adalah apa yang anda makan sering dikaitkan dengan kesihatan tubuh badan. Bukan soal tubuh badan sahaja kecantikan kulit juga berkait rapat dengan pemakanan seharian kita. Ramai antara kita hanya berharapkan pada produk sahaja untuk memiliki kulit sihat dan cantik tanpa memikirkan sebenarnya pengambilan makanan yang betul juga penting dalam mendapatkan kulit berseri.

Memang betul pengambilan produk yang sesuai dengan kulit wajah dapat memberikan rupa menawan tetapi harus diingatkan bahawa ia hanya untuk penampilan sementara sahaja. Sekiranya anda inginkan hasil yang kekal lama, usah abaikan hal pengambilan makanan. Diet yang betul dan sihat dapat memberikan wajah berseri sentiasa.

 

Dari Kiri :Collistar Idro-Attiva Deep Moisturizing Cream 50ml RM145, Starskin Orglamic Pink Cactus Pudding RM216, Avon Anew 360 Fairness Night Cream RM60, CNP Laboratory Vita-B Energy Gel Cream RM150, Saturday Skin Waterfall Glacier Water Cream RM150, Alpha-H Multivitamin Super Cream with vitamins ABCE, Huxley Secret of Sahara Cream; Fresh and More RM130, Supergoop! Superscreen Daily Moisturizer SPF40 PA+++ RM155, Kiehl’s Ultra Facial cream 50ml RM118

ASAS RUTIN PENJAGAAN WAJAH

 

WAJAH BERSIH – Jangan malas untuk mencuci wajah terutama sekali jika anda yang kerap mengenakan solekan. Jangan sesekali tidur tanpa menanggalkan mekap kerana ia akan membuatkan wajah mudah mengalami masalah seperti timbulnya garis halus, kedutan dan jerawat.

KULIT LEMBAP – Pemakaian pelembap muka sangat penting kerana ia dapat merawat dan mengembalikan serta mengekalkan tahap kelembapan kulit wajah

KRIM TABIR SURIA – Bagi yang tidak tahu, krim tabir suria sangat membantu dalam memiliki wajah muda dan cantik. Oleskan krim ini sebagai langkah terakhir rutin penjagaan kulit anda. Sapukan 30 minit sebelum anda keluar rumah supaya krim tersebut betul-betul meresap kedalam kulit bagi melindungi kulit wajah.

 

Sayur yang membuatkan kulit kekal lembap

TOMATO

Mengandungi vitamin A yang memberi manfaat untuk menyihatkan mata dan mengandungi likopen yang bermanfaat untuk mencegah kerosakan kulit akibat radikal bebas.

 

AVOCADO

Mengandungi vitamin E dan C serta lemak yang baik untuk tubuh badan.Ia juga menjaga kulit agar sentiasa lembap, sihat dan cerah.

 

BROKOLI

Memiliki khasiat yang tinggi seperti antioksidan, vitamin A, vitamin C, vitamin B kompleks, vitamin K dan vitamin E. Kesemua vitamin ini memainkan peranan dalam menyegarkan kulit wajah dan kesihatan badan.

 

Share via
Copy link