Bibir Hitam dan Kusam? Cegah Secara Semula Jadi dengan 5 Bahan ini!

Bibir yang munggil dan sihat pasti menjadi dambaan buat setiap individu. Tidak dinafikan, keadaan bibir yang kering dan kusam pasti membuatkan anda rasa tidak selesa. Rentetan daripada itu, sikap keterbukaan masyarakat kini yang semakin menerima budaya cantik itu adalah untuk ‘semua’ semakin mendapat tempat di kalangan orang kita.

 

Gambar: Aesthetics Journal

 

Sependapat dengan itu, tidak kira lelaki mahupun wanita, bibir bukan sahaja mencerminkan imej dan personaliti sesorang, malah ia juga adalah bayangan kesihatan terhadap individu itu sendiri. Namun tidak syak lagi, kesihatan bibir merupakan sebahagian daripada aset penting yang harus dijaga rapi oleh setiap insan.

 

Namun, apakah solusi terbaik bagi mendapatkan bibir yang sihat secara semula jadi tanpa sebarang suntikan mahupun pembelian produk di pasaran? EH! kongsikan beberapa tips penjagaan bibir yang berkesan moga kelihatan munggil dan sihat persi Angelina Jolie.

5 of 6
Use your ← → (arrow) keys to browse

Gambar: Manfaat.co.id

 

DAUN KETUMBAR

 

Daun ketumbar merupakan salah satu cara yang paling efektifbagi mencerahkan permukaan bibir secara berkala. Kandungan vitamin dan proteinnya yang tinggi juga merupakan aspek yang amat berguna bagi mencegah bibir dariterus kelihatan kering, kusam dan gelap. Langsung tidaksukar, campurkan dua tangkai daun ketumbar bersama air kedalam pengisar. Kisar sehingga campuran menjadi sebati. Lumurkan pada bibir dan biar sekitar 20 minit. Selepas itu, bilas permukaan bibir dengan air suam agar bibir anda bersihtanpa sebarang hampas ketumbar. Lakukan sekurang-kurangnya 2 kali seminggu.

Artikel Berkaitan

Share via
Copy link