10 Bandar Yang Berkemungkinan Boleh Ditenggelami Air Tidak Lama Lagi

Beberapa bandar utama di dunia semakin dan ada kemungkinan akan tenggelam dek kerana akibat perubahan iklim dan peningkatan paras air laut.

 

Gambar :Shutterstock

 

Suhu global dan paras laut semakin meningkat. Kota yang berada di pinggir pantai rendah kian mengalami bencana banjir dan usaha-usaha mencari solusi mengelakkan air pasang di persisiran pantai memasuki kota giat dilakukan.

 

Sesetengah bandar kian ditenggelami air dek kerana peningkatan paras air laut secara perlahan-lahan di pinggir pantai, sementara kota lain banjir disebabkan mengepam air bawah tanah secara berlebihan yang menjadikan perubahan pada tekanan dan isipadu yang menyebabkan tanah mula tenggelam.

 

Di sini EH! himpunkan 10 bandar yang kian tenggelam dan berisiko untuk lenyap pada satu hari nanti.

2 of 10
Use your ← → (arrow) keys to browse

Houston, Texas

 

 

Beberapa bahagian di Houston kian tenggelam pada kadar 2 inci setiap tahun berikutan proses mengepam air bawah tanah secara berlebihan. Lebih banyak kawasan Houston tenggelam, lebih tinggi risiko kota itu terdedah dengan peningkatan bencana alam yang berlaku seperti Hurricane Harvey yang mana memusnahkan hampir 135,000 buah rumah dan sekitar 30,000 orang yang dipindahkan.

Share via
Copy link