Aktiviti Senaman Effortless Untuk Langsingkan Badan

Boleh kata ramai yang idamkan bentuk badan langsing muda remaja tetapi masih tidak dapat untuk mengecapinya dek kerana usia yang semakin lanjut. Tetapi percayalah dengan cara ini anda boleh kekal fit setiap masa.

 

Gambar : Shutterstock

 

University of Texas Southwestern Medical Centre telah mengadakan satu kajian ke atas 18,000 lelaki dan wanita di dalam lingkungan umur 50-an dengan menguji ketahanan kardiovaskular mereka. Keputusannya membuktikan mereka yang mengamalkan gaya hidup aktif seawal usia 20an dapat mengurangkan risiko lapan penyakit kronik termasuk penyakit jantung, buah pinggang, strok, Alzheimer dan kanser setelah umur mencecah 65 tahun.

 

Namun begitu rata-rata rakyat Malaysia masih malas untuk bersenam bagi menjamin kesihatan yang baik sehingga ke tua. Khas untuk anda yang mempunyai ‘alahan’ terhadap senaman, di sini kami senaraikan beberapa cara untuk anda kekal fit tanpa perlu ke gimnasium mahupun mengenakan kasut sukan anda! Kami gelarkannya ‘senaman tanpa banyak usaha’.

2 of 7
Use your ← → (arrow) keys to browse

Ketika Memberus Gigi

Jika selalunya anda hanya berdiri tegak ketika memberus gigi, apa kata mulai daripada hari ini anda amalkan senaman cangkung ketika melakukannya. Menurut Pengasas Nashville Fitness, Irv Rubenstein, sekiranya anda melakukan squat secara perlahan-lahan ketika menggosok gigi, ia boleh meningkatkan kekuatan lutut dan mengurangkan risiko artritis apabila anda sudah berusia walaupun anda hanya melakukan hanya enam hingga ke lapan kali sahaja.

Share via
Copy link