Anda Masih Single? You’re Not Alone!

Teks : Anis Hanini

 

Perasaan untuk berpasangan hadir secara semula jadi buat mana-mana individu. Namun ada juga yang lebih gemar untuk kekal bersendirian dan bagi kami ia sesuatu yang patut diraikan.

 

Gambar : Shutterstock

 

Lihat kiri dan kanan anda. Pastinya rata-rata individu yang anda lihat kebanyakannya bersama pasangan mahupun keluarga mereka. Di dalam budaya Asia, jika sesetengah individu melebihi usia tertentu dan masih bujang, mereka dianggap andartu ataupun lebih teruk, dianggap terlalu memilih pasangan hidup. Ada juga yang mengatakan bahawa seseorang individu perlu berpasangan agar kehidupan mereka menjadi lebih lengkap.

 

Golongan wanita terutamanya seringkali ditekan untuk mencari pasangan hidup dengan cepat atas faktor kesuburan, yang mana pabila usia semakin meningkat, semakin sukar untuk mendapatkan zuriat. Namun begitu ini tidak bermakna mereka yang berstatus bujang tidak bahagia. Ada beberapa individu yang saya kenali, masih kekal dengan status bujang kerana kehendak peribadi. Sebelum anda ‘judge’ mereka yang masih bujang, kami bariskan 10 sebab mengapa being single is awesome.

3 of 10
Use your ← → (arrow) keys to browse

3) KERJAYA ATAU HOBI LEBIH CEMERLANG

Dengan masa yang terluang dan tanpa gangguan individu lain, mereka yang bujang akan lebih fokus kepada kerjaya atau hobi mereka. Di tempat kerja, mereka akan lakukan kerja sebaik yang mungkin, bukan berkepit dengan telefon pintar untuk mendapatkan update harian daripada pasangan. Tanpa tekanan daripada pasangan juga, anda dapat memilih kerjaya yang anda inginkan dan pelan perancangan mengikut terma sendiri. Usah risau. Ini tidak bermakna anda terlalu gilakan kerjaya kerana menurut kajian Pew Research Center, kini lebih ramai wanita berusia 40 tahun ke atas yang bekerjaya dan berpelajaran tinggi mempunyai anak dan keluarga berbanding 20 tahun lalu.

Artikel Berkaitan

Share via
Copy link